Met deze onderhoudtips gaat u goed voorbereid het najaar in
Onderhoud van uw woning en bijgebouwen is het hele jaar door nodig, met de herfst in zicht is een extra ronde langs u bezit nog veel belangrijker. Hier even de onderdelen op een rij welke goed onderhoud verdienen.
Hout
De berging of garage die u gekocht heeft bestaat voor het overgrote deel uit hout, de toegepaste houtsoort bepaalt welke vorm van onderhoud nodig is. Heeft u cape-cod of red cedar dan is het verstandig om het hout regelmatig schoon te vegen. Na een jaar of 12 kunt u er aan denken uw cape-cod te gaan overschilderen. Het gebruik van een originele cap-cod verf is dan de beste oplossing.
Als u gekozen hebt voor vurenhout dan is onderhoud heel belangrijk, vurenhout dient iedere 3 of 4 jaar van een nieuwe verf- of beits laag te worden voorzien. Geverfd of gebeitst hout kan na licht schuren zo over geschilderd worden. Blijf de verflaag altijd goed controleren. Als het is beschadigd, blaasjes vertoont of kleur afgeeft wanneer je er overheen veegt, dan is het tijd voor een schilderbeurt.
Kozijnen
Houten kozijnen, zowel de raam als ook de deurkozijnen, hebben ook af en toe een vers likje verf nodig. Maar er zit verschil tussen de soorten verf waarmee de kozijnen zijn bewerkt. Blanke lak heeft om de 2 jaar onderhoud nodig, zeker op een zuidgevel. Voor de “gewone” verf geld een wat langere interval maar iedere 4 jaar schilderen zorgt zeker voor langer plezier. Denk er bij de ramen ook aan om de waterafvoergaatjes open en schoon te houden.
Houtrot
Naast de verf, moeten het gevelhout en de kozijnen ook op houtrot worden gecontroleerd. Je kunt dit simpelweg doen door te checken of het houtwerk overal nog hard is. Prik met een sleutel of puntig voorwerp voorzichtig in het hout. Kun je zo het hout indrukken, dan is de kans groot dat er sprake is van houtrot.
Ventilatie
Maak de roosters in de ramen en/of gevel schoon, zodat het bouwwerk goed geventileerd blijft. Door goede ventilatie blijft het houtwerk droog en intact.
Lekkage in de goten
In het najaar kan er in een korte tijd veel regen vallen. Om verstoppingen en lekkages te voorkomen is het van belang dat de goten goed schoon zijn. Zorg er dus voor dat alle resten van bladeren uit de goten weggehaald worden. Zorg dat de doorgang naar de afvoerbuis vrij is van takjes en bladeren.
Dakpannen
Met een flinke storm kunnen de pannen van het dak waaien. Controleer regelmatig of alle dakpannen nog recht liggen en schoon zijn. Als er pannen missen of niet recht liggen kan er regenwater naar binnen komen. Zorg altijd dat kapotte dakpannen vervangen worden.
Plat dak
Takken en bladeren kunnen op het platte dak achterblijven. Dit kan voor een verstopte afvoer of zelfs voor schade zorgen. Controleer het platte dak en de uitlopen om wateroverlast te voorkomen.
Alles gecheckt? Zo bent u goed voorbereid, laat het najaar maar komen!
Gommers Houtbouw